« terug

Ton de Jong schrijft jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van Landgoed Huize Bergen

Tuesday 24 May 2016

Vele onvergetelijke bijeenkomsten en gebeurtenissen hebben sinds 1916 plaatsgevonden in en om het monumentale landhuis van Landgoed Huize Bergen in Vught. Nog steeds wordt dagelijks gebruik gemaakt van de stijlvolle vertrekken. Bij Landgoed Huize Bergen hebben honderdduizenden mensen elkaar ontmoet. Journalist/schrijver Ton de Jong heeft een eeuw Landgoed Huize Bergen samengebracht in honderd verhalen. Verhalen over Willem en Charlotte van Beuningen en hun grote betekenis voor de Vughtse gemeenschap, verhalen over de tijd dat Landgoed Huize Bergen hét vormingsinstituut van Noord-Brabant was en over de laatste periode waarin het zich ontwikkelde tot hotel. De villa en het park hebben hun rustieke karakter behouden. Ook daarover is veel terug te vinden in de jubileumuitgave ‘Huize Bergen – honderd verhalen’. 

Op 24 mei 2016 was het aan voormalig directrice Loes van Eenennaam en voormalig directeur Klaas van Leengoed de eer om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen, uitgereikt door burgemeester Van de Mortel. Samen zijn Van Eenennaam en Van Leengoed verantwoordelijk voor een halve eeuw directoraat van Landgoed Huize Bergen. 

“De wereld is anders achter de poort van Landgoed Huize Bergen” schreef De Jong in zijn brief aan het begin van het project. Een jaar of tien geleden kwam hij voor het eerst op Landgoed Huize Bergen. Inmiddels vele uren historisch onderzoek, schrijfwerk en fotograferen later ligt er een uitgave van 200 pagina’s. Veel fotomateriaal wordt afgewisseld met korte pakkende verhalen. 

Speciale digitale content

Bijzonder is dat het jubileumboek is voorzien van speciale techniek waardoor er digitaal extra beelden, audio en verhalen beschikbaar zijn. Dutch Rose Media verzorgde deze augmented reality toevoeging waarmee foto’s tot leven komen. Wie de geschiedenis van Landgoed Huize Bergen zelf van dichtbij wil herleven kan de interactieve wandelroute ‘Herleef Huize Bergen’ lopen via de app Knooppunt Vught.

Jubileumboek kopen

De jubileumuitgave wordt te koop aangeboden via Landgoed Huize Bergen voor € 20,95, opbrengsten van de verkoop komen ten goede aan de Wensboom. De Wensboom is een initiatief van Landgoed Huize Bergen, EIGENTIJDSERF en de Joannes Bosco Stichting om jongeren in een financieel minder gemakkelijke situatie de kans te bieden om een hobby te beoefenen die bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling.
 
 LHB_LOGO_100...

Meer 100 jaar Landgoed Huize Bergen